Культурологічний захід «Запали вогонь пам`яті»

Культурологічний захід «Запали вогонь пам`яті»

21 лютого 2018 р. у Центральній районній дитячій бібліотеці відбувся культурологічний захід «Запали вогонь пам’яті!», приурочений до вшанування пам`яті Героїв Небесної Сотні. Його організували та провели співробітники НІЕЗ «Переяслав» – завідувачі науково-дослідних секторів «Музей українського рушника» Наталія Заїка та «Музей історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини» Ірина Бова за сприяння працівників Центральної районної дитячої бібліотеки (керівник Л. О. Лоботенко).

На захід завітали учні 8-А класу Переяслав-Хмельницької гімназії (кл. керівник С. О. Батрак) з бібліотекарем Н. М. Ємець; волонтери Інна Марченко та Микола Швиденко; учасник бойових дій на Сході України – Валерій Підвисоцький (Голова Переяслав-Хмельницького осередку ДУК «Правий сектор»); бандурист, учасник Революції Гідності та подій в ніч на 18-19 лютого – М.Т. Товкайло.

Захід розпочався виконанням Державного Гімну України.

Ведуча Н.Л. Заїка у своєму виступі зазначила, що минуло чотири роки від тих подій на Майдані, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. 11 лютого 2015 року вийшов Указ Президента України (№69/2015) «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам`яті Героїв Небесної Сотні», який відзначатиметься щорічно 20 лютого.

Далі ведуча поділилася своїми спогадами та надала коротку хронологію подій на Майдані 2013-2014 рр.: про рішення Уряду про призупинення процесу підписання Угоди асоціації України з Європейським Союзом; про ніч побиття студентів з 29 на 30 листопада, про криваве 1 грудня, про штурм в ніч з 10 на 11 грудня; про парламентський диктаторський день 16 січня, і як наслідок, – «Вогнехреща» з «коктейлями Молотова», перші смерті 22 січня і апогей 18-20 лютого – дні загибелі Небесної Сотні.

Своїми спогадами та роздумами про значення Майдану у боротьбі українських патріотів за майбутнє Нації поділилися волонтери Інна Марченко та Микола Швиденко.

Бандурист Микола Товкайло виконав псалми та розповів про події Майдану в контексті подій Української Революції 1917-1921 рр.

Виступ воїна резервної сотні Валерія Підвисоцького (позивний «Ведьмідь») дуже зацікавив слухачів. До нього посипався шквал запитань. З притаманною йому скромністю, він давав відповіді і висвітлював цікаві епізоди з армійського життя на передовій неоголошеної російсько-української війни.

На завершення заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, нашого побратима Ярослава Потапенка та українських воїнів, які загинули на Сході України.

Дітям були представлені для огляду речі учасників подій Революції Гідності: фанерні щити, палиці, бита, шоломи, гумові кулі тощо. Цю експозицію супроводжувало слайд-шоу.

Захід пройшов у атмосфері щирості, свободи та перемоги.

«Запали вогонь пам’яті у своєму серці! Щоб він ніколи не вгасав!»

Героям Слава!

 

Завідувач науково-дослідного сектора «Музей українського рушника»                                 Наталія Заїка

Завідувач науково-дослідного сектора «Музей історії лісового господарства

Середньої Наддніпрянщини»                                                                                                 Ірина Бова